top of page
  • actual-news

22.6.2020 Otvorený list hlavnému hygienikovi SR



Vážený pán Mgr. RNDr. MUDr. Ján Mikas, PhD. hlavný hygienik Slovenskej republiky!


V Opatrení Úradu verejného zdravotníctva Slovenskej republiky pri ohrození verejného zdravia, ktoré úrad zverejnil 19. júna 2020 a bolo publikované aj na stránke TKKBS tu:www.tkkbs.sk/view.phpsa o. i. uvádza: „Z opatrení Úradu verejného zdravotníctva vyplýva povinnosť pri výkone bohoslužieb, prvého svätého prijímania, sviatosti birmovania, pohrebného obradu a sobášneho obradu, vrátane ich civilných verzií, že vstup a pobyt v kostole alebo v príslušných priestoroch bude možný len s prekrytými hornými dýchacími cestami (napríklad rúško, šál, šatka).“ Ak tieto Vaše nariadenia nie sú výsmechom veriacim a útokom na Boha a katolícku Cirkev, tak sa Vás zdvorilo pýtam:


1) Prečo rovnaké nariadenia neplatia aj v reštauráciách,hoteloch, kaviarňach a pod., kde sa už dávno nepoužívajú rúška a jedlo sa prijíma do úst? Veď predsa aj každá svätá omša je aj spomienka na Poslednú večeru Pána Ježiša a jej súčasťou je aj prijatie eucharistického Krista priamo do úst!


2) Prečo platia iné pravidlá pre katolícke kostoly, kaplnky, kde sa vysluhujú sviatosti, slúžia sväté omše a veriaci prejavujú úctu Jednému Bohu v Troch Osobách a iné pravidlá platia pre kostoly, alebo kaplnky ktoré boli znesvätené (podľa slov zamestnanca jednej z nich – „odsvätené“) a sú v nich zriadené kaviarne, či reštaurácie? Prečo sa v takomto „odsvätenom chráme“ už nemusia nosiť žiadne rúška a jedlo sa tu môže prijímať priamo do úst? Je podľa Vás, vážený pán hlavný hygienik, kritériom nenosenia rúšok znesvätenie /odsvätenie Božieho chrámu?


3) Mohli by ste prosím Vás napríklad možno aj s pánom hovorcom KBS prostredníctvom názornej ukážky na tlačovej konferencii pred televíznymi kamerami predviesť, ako sa dá s rúškou na tvári nahradiť znak pokoja úsmevom?


4) V Odporúčaní sa uvádza: „V priestoroch, kde sa vykonávajú obrady odstrániť nádoby s vodou (napr. sväteničky).“ Vo wellness centrách sa ľudia kúpu v spoločných bazénoch a žiadna choroba nehrozí? Prečo sa aj vo wellness neodstráni voda z bazénov? Prečo nemôžu byť v kostoloch sväteničky? To pri prežehnaní sa svätenou vodou je väčšia možnosť prenosu chorôb? Prečo kňazi nemôžu pokropiť veriacich svätenou vodou? Zakázali ste aj toto?


5) Vážený pán hlavný hygienik Slovenskej republiky, neviem, či ste veriaci, ale jedno viem určite: Tak, ako každý jeden človek, aj Vy sa raz postavíte pred Božiu tvár, a budete sa zodpovedať o. i. aj za rafinované útoky proti Všemohúcemu Bohu a Katolíckej cirkvi! Uvedomujete si to? Máme Šesť hlavných právddku.abuba.sk/katech-birm-obsah-2-17. Jednou z nich je aj tá, že: Boh je spravodlivý sudca, ktorý dobrých odmeňuje a zlých tresce… Hádam nechcete ostať zlý…


Môj priateľ MUDr. Silvester Krčméry, strýko Prof. Vladimíra Krčméryho, člena Krízového štábu, mi vždy hovoril: „Tonko, Božie mlyny melú pomaly, ale iste. A je to veľmi solídna firma.“


Vyprosujem Vám hojnosť darov Ducha Svätého a modlím sa za Vás a verím, že tieto Vaše rafinované útoky voči Všemohúcemu Bohu a Katolíckej Cirkvi na Slovensku z Vašej strany čoskoro skončia.


Boh Vás žehnaj.

S pozdravom Anton Čulen, predseda AZN


———- Forwarded message ———

Od: Anton Culen <uskutocnujte.slovo@gmail.com>

Date: po 22. 6. 2020 o 8:36

Subject: OTVORENÝ LIST HLAVNÉMU HYGIENIKOVI SR

To: <jan.mikas@uvzsr.sk>

Cc: KBS <kbs@kbs.sk>, <predseda@kbs.sk>


Bratislava 22. júna 2020

6 zobrazení0 komentářů

Nejnovější příspěvky

Zobrazit vše
bottom of page