top of page
  • actual-news

Otvorený list MUDr.Jánovi Mikasovi ... o podávaní sv.prijímania



Vážený MUDr.Ján Mikas

Týmto otvoreným listom sa Vám prihováram v mene všetkých, ktorí majú záujem o zdravú spoločnosť nie len na Slovensku. Keďže zastávate funkciu hlavného hygienika a máte rozhodujúce slovo pre uplatňovanie smerníc týkajúcich sa opatrení kvôli Koronavírusu, mali by ste poznať aj vyjadrenia ľudí, ktorí tieto usmernenia majú dodržiavať.

Hlavne sa chceme zameriať na usmernenia, ktoré sa týkajú sv.prijímania v kostoloch.

Všetky usmernenia, ktoré ste vydali nariaďujú veriacim, aby prijímali sv.prijímanie (ďalej len Eucharistia) do rúk (a nie do úst). Podľa viacerých vysvetlení rozumieme, že tým chcete predísť tomu, aby potencionálne nakazený prijímateľ Eucharistie nenakazil kňaza a to dýchnutím alebo prenosom slín z úst na ruku (kňaza). Treba uznať, že takýmto spôsobom by sa mohla rozšíriť nákaza, keďže vírus by sa z úst jedného preniesol na ruku kňaza a následne do úst ďalšieho prijímajúceho Eucharistiu.

Dokonca by sa tomu dalo porozumieť aj z jednoduchého hľadiska, keď to porovnáme s pacientami v nemocnici, ktorí rovnako nemôžu prijímať stravu a to z rúk od iných potencionálne nakazených. Preto pacienta kŕmia osobnou hygienickou lyžicou (príbormi)

Z toho dôvodu je pochopiteľné, prečo ako hlavný hygienik ste zamietli prijímanie do úst a to rukou kňaza, ale ak uznávate hygienické opatrenia v prípade pacientov, prečo by ste nemohli aj v prípade prijímania Eucharistie?

Myslím na to, že keď pacienti prijímajú stravu osobnou hygienickou lyžicou, tak rovnako by mohli aj príjmatelia Eucharistie. Podotýkam, že v čase pandémie v minulosti sa takto prijímala Eucharistia, čo bolo nariadené najvyšším hygienikom (napr.na Malte v r.1813 alebo počas španieskej chrípky v r.1918) ako aj najvyšším predstavitelom Cirkvi. O tomto spôsobe vedia biskupi Slovenska a aj keď o tom mlčia, predsa vy - ako hlavný hygienik - by ste tieto skutočnosti mali zobrať do úvahy a následne pridať ako možnosť prijímania Eucharistie.

Nemusí to byť ako jediné nariadenie, ale aby kňazi mohli podávať Eucharistiu týmto spôsobom, pretože doterajšie vaše nariadenie im to neumožňuje a tým pádom ich stavia do situácie, kedy porušujú toto nariadenie. Dalo by sa povedať, že vaše nariadenie ich obmedzuje v používaní hygienického podávania Eucharistie a núti ich podávať Eucharistiu len do rúk, čo na druhej strane nie je hygienické, aj keď s menším predpokladom nákazy, ako sa domnievajú mnohí ľudia.

Totižto ani pacient v nemocnici nemôže resp.sa mu neodporúča, aby jedol stravu rukami, aj keď ich má umyté (dezinfikované). Má na to použiť hygienické príbory (lyžicu...) a podnos (tanier, tacku), aby stravu neznehodnotil prenosom na seba, či iné miesto a samozrejme neriskoval, že sa pritom nakazí. Keď tomuto rozumieme, mali by sme porozumieť aj prijímaniu Eucharistie, aj keď pre veriacich je Eucharistia oveľa hodnotnejším záujmom.

Nemôžme si dovoliť, aby kúsky (omrvinky) Eucharistie sa z rúk prijímateľa len tak rozsypávali na zem (Pápež sv.Pavol VI. “list: Memoriale Domini”) a tu treba podotknúť, že tie kúsočky tam vždy nejaké ostávajú. Nenechajte sa pomýliť, či dokonca oklamať aj kňazmi, ktorí tvrdia, že z Eucharistie nevypadávajú omrvinky. To je tak obrovské klamstvo z úst klerikov alebo aj laikov, že je to potrebné povedať aj verejne, nakoľko títo ľudia deň, čo deň Eucharistiu užívajú, čiže vidia ako sa z Nej trusí a napriek tomu aj v médiach tvrdia, že tomu tak nie je. Pritom používajú aj “paténu” (podnos) práve preto, že sa z Eucharistie trusí a aby tieto omrvinky potom mohli vo spojení s vodou aj zjesť - ak to mám povedať laicky.

Tu si treba uvedomiť, že každý zločin (hriech) proti Eucharistie (Bohu) sa trestá až do 3-4 pokolenia. Kto vlastnou vinou zapríčiní znesvätenie sakrálnych priestorov (chrámov...) alebo znesvätí samotnú Eucharistiu, dopúšťa sa hriechu voči samotnému Bohu a trest sa vzťahuje aj na jeho potomkov, či už v podobe psychických a fyzických chorôb alebo až smrti.

Vážený Ján Mikas

Prosím Vás v mene všetkých veriacich, ktorým záleží na úctivom, ale aj hygienickom prijímaní najsvätejšej Sviatosti Oltárnej (Eucharistie), aby na vzdory všetkým útlakom - ktoré na vás doliehajú z rôznych strán - ste vydali usmernenie, v ktorom sa bude písať, že veriaci môžu prijímať Eucharistiu a to hygienickou lyžicou.

Táto prax je okrem iného zaužívaná aj v grecko-katolickej Cirkvi, takže rímsko-katolícka Cirkev ako aj iné Cirkvi - katolíckeho obradu môžu počas trvania opatrení používať tento spôsob prijímania Eucharistie. Hygienické lyžice môžu zaobstarať buď klerici alebo laici vo vlastnom záujme. Podstatné je, aby mali túto možnosť a to verejným a oficiálnym dokumentom, ktorý ako hlavný hygienik môžete vydať.

Ďakujeme, že zvážite túto žiadosť a pre vlastné čisté svedomie aj umožnite kňazom podávať Eucharistiu spomínaným spôsobom. Vyprosujeme Vám veľa Božích síl a zdravia v tak ťažkom rozhodovaní sa, ale pritom tak zásadnom pri budovaní dobrého charakteru slovenskej spoločnosti.

Nech vaše dobré rozhodnutie prinesie Božie požehnanie nie len do vašej rodiny a pokolenia, ale aj celému slovenskému národu.

7.6.2020 sv.Svätej Trojice

37 zobrazení0 komentářů

Nejnovější příspěvky

Zobrazit vše
bottom of page