top of page

3.Kontroverzný list Mons.Vigana - reakcia na Mons.Quelleta

Zhrnutie listu: Mons.Vigano reaguje na otvorený list Mons.Quelleta s tým, že objasňuje jednak svoje vyhlásenia, ale zároveň oponuje vyhláseniam Mons.Queleta.

Na vysvetleniach Mons.Queleta by nebolo nič zlé - pokiaľ len vysvetľuje svoje predošlé tvrdenia, ale z uvedeného listu môžete vidieť, že jeho tvrdenia o Benediktových obmedzeniach voči McCarikovi nedokáže potvrdiť za oficiálne vyhlásenia (emeritného pápeža).

Aj keď to nepovažuje za dôležité, nakoľko oboznámil pápeža Františka s dôkazmi o homosexuálnych skutkoch McCarika (ako to sám tvrdí), predsa výzvu na odstúpenie pp.Františka, ktoru žiadal v 2.liste - nedokáže odôvodniť v súlade s učením Cirkvi, ale iba vlastným posúdením.

KAUZA: McCarik

3. list arcibiskupa Vigana

Moje rozhodnutie vydať svedectvo o korupcii v hierarchii Katolíckej cirkvi bolo veľmi bolestivé a je ním ešte stále. Ale ja som starý muž, ktorý vie, že sa bude čoskoro musieť zodpovedať pred najvyšším Sudcom za svoje skutky a zanedbania. Som starý muž, ktorý má pred ním bázeň, alebo ho môže s telom aj dušou hodiť do pekla. Ten Sudca dokonca aj vo svojom nekonečnom milosrdenstve pridelí každému človeku spásu, či zatratenie - to, čo si zaslúži. Ja predchádzam hrôzostrašnej otázke Sudcu - „Ako si mohol uprostred falše a neresti mlčať, hoci si vedel pravdu?“ Akú odpoveď by som mohol dať?

Keď som správu písal, plne som si uvedomoval, že toto svedectvo znepokojí a vystraší mnohé vážené osoby – mužov v Cirkvi, kolegov biskupov, s ktorými som pracoval a modlil sa. Vedel som, že mnohí sa budú cítiť zranení a oklamaní. Očakával som, že niektorí začnú útočiť na mňa a moje pohnútky. Najbolestnejšie bolo vedieť, že mnohí nevinní veriaci budú zmätení a iritovaní, keď uvidia ako biskup obžalováva kolegov a predstavených zo sexuálnych hriechov a závažného zanedbania povinností. A predsa si myslím, že moje ďalšie mlčanie by mnohé duše priviedlo do nebezpečia a iste aj moju vlastnú dušu do zatratenia. Po tom, čo som mojich predstavených a dokonca aj pápeža mnohokrát informoval o nenormálnom správaní Theodora McCarricka, mohol som pravdu, ktorú som poznal zverejniť už skôr. Ak som zodpovedný za prieťahy, tak to ľutujem. Váhal som, lebo to bolo veľmi ťažké rozhodnutie a veľmi ťažilo aj moje svedomie.

V Cirkvi ma obžalovali, že svojou správou som vyvolal zmätenie a rozkol. Tí, ktorí si myslia, že pred augustom 2018 také zmätenie a rozkol neboli, s tým možno súhlasia. Nezaujatý pozorovateľ si však iste všimol, že oboje tu bolo už dlho a veľmi hojne. Tomu sa nedá vyhnúť, keď Petrov nástupca zanedbáva svoje hlavné poslanie a síce posilňovať bratov vo viere a v zdravej morálnej náuke. Ak krízu ešte zosilňuje tým, že vysiela navzájom si odporujúce a ohromujúce výpovede o tejto náuke, tak je zmätenie ešte väčšie.

A preto som prehovoril. Pretože sprisahanie mlčania už narobilo a robí veľkú škodu v Cirkvi. Poškodili sa toľké nevinné duše, mladé kňazské povolania a veriaci vo všeobecnosti. Urobil som rozhodnutie podľa najlepšieho svedomia pred Bohom a som ochotný prijať každú bratskú korektúru, každú radu, každé odporúčanie, či pozvanie v mojom živote viery a rásť v mojej láske ku Kristovi a k pápežovi. Dovoľte mi ešte raz uviesť hlavné body mojej správy.

Nuncius v USA, arcibiskup Montalvo v novembri 2000 informoval Svätý stolec o homosexuálnom správaní kardinála McCarricka voči seminaristom a kňazom.

V decembri 2006 nový nuncius v USA Pietro Sambi informoval Svätý stolec o homosexuálnom správaní McCarricka voči jednému kňazovi.

Ja sám som v decembri 2006 napísal list štátnemu sekretárovi kardinálovi Bertonemu a osobne som ho odovzdal arcibiskupovi Leonardovi Sandrimu. Vyzval som, aby pápež uviedol mimoriadne disciplinárne opatrenia voči McCarrickovi, aby sa zabránilo trestným činom a škandálom. Nedostal som nijakú odpoveď.

Richard Sipe v apríli 2008 poslal otvorený list pápežovi Benediktovi a prefektovi Kongregácie pre náuku viery kardinálovi Levadovi, ktorý sa odovzdal aj štátnemu sekretárovi, kardinálovi Bertonemu. V liste boli ďalšie obvinenia, že McCarrick spí so seminaristami a kňazmi.

V máji 2008 som poslal druhý list arcibiskupovi Fernandovi Filonimu na štátny sekretariát. V ňom som zopakoval obvinenia a žiadal sankcie voči McCarrickovi. Ani na ten som nedostal odpoveď.

Od kardinála Rea, prefekta Kongregácie pre biskupov som sa v r. 2009 alebo 2010 dozvedel, že pápež Benedikt vyzval McCarricka, aby už nekonal verejnú službu a začal život modlitby a pokánia. Nuncius Sambi odovzdal nariadenia pápeža McCarrickovi a pritom sa jeho hlas rozliehal až na chodbách nunciatúry.

V novembri 2011 kardinál Quellet, nový prefekt Kongregácie pre biskupov, mi ako novému nunciovi v USA o nariadení pápeža povedal a ja sám som to McCarrickovi porozprával.

Ku koncu stretnutia nunciov vo Vatikáne, 21. júna 2013, pápež František robil záhadné poznámky a kritizoval biskupov v USA.

Dňa 23. júna 2013 som sa osobne stretol s pápežom Františkom v jeho izbe a požiadal ho o objasnenie veci. Pápež sa ,ma opýtal: „Il cardinale McCarrick, com'è?”(Kardinál McCarrick – čo si o ňom myslíš?).

Môžem to interpretovať iba ako predstieranú zvedavosť, ktorá slúžila na to, aby sa dozvedel, či som spojencom McCarricka, alebo nie. Povedal som mu, že McCarrick generácie kňazov a seminaristov skazil a že pápež Benedikt ho vyzval, aby sa venoval životu modlitby a pokánia.

No McCarrick sa naďalej tešil špeciálnej pozornosti pápeža Františka a ten mu dokonca zveril novú zodpovednosť a nové misie. McCarrick bol súčasťou siete biskupov, ktorí napomáhali homosexualite. Títo biskupi využívali priazeň pápeža Františka, aby manipulovali menovania biskupov, aby sa chránili pred justíciou a upevnili homosexuálnu sieť v hierarchii a celej Cirkvi.

Pápež František alebo na tejto korupcii spolupôsobil, alebo - hoci vedel čo robí - trestuhodne zanedbal povinnosť proti tomu zakročiť a vykoreniť to.

Odvolávam sa na Boha, ktorý je svedkom pravdy mojich výpovedí, že nič z toho sa neukázalo ako nepravdivé. Kardinál Quellet ma za porušenie mlčania pokarhal, že vyslovujem také závažné obvinenia svojich bratov. Ale jeho výhrady v skutočnosti potvrdili pravdu a moje rozhodnutie ba dokonca viac, slúžia na podloženie mnohých mojich tvrdení aj toho všetkého vo všeobecnosti.

Kardinál Quellet pripustil, že so mnou o situácii McCarricka hovoril predtým než som odišiel do Washingtonu ako nuncius. Kardinál Quellet pripustil, že mi poslal písomne podmienky a obmedzenia, ktoré pápež Benedikt McCarrickovi nariadil. Kardinál Quellet pripustil, že tieto obmedzenia McCarrickovi zakazovali cestovať a verejne vystupovať.

Kardinál Quellet pripustil, že Kongregácia pre biskupov písomne požadovala od McCarricka najprv cez nuncia Sambiho a potom cezo mňa, aby viedol život modlitby a pokánia.

Čo popiera kardinál Ouellet?

Kardinál Ouellet popiera možnosť, že pápež František v deň, keď sa stretol s nunciami a iba krátko s každým pohovoril, mohol prijať dôležité informácie o McCarrickovi. Ale to nebolo moje svedectvo. Moje svedectvo je, že som pápeža o tom na druhom súkromnom stretnutí informoval. ... Kardinál Ouellet popiera existenciu listov pápeža Benedikta alebo Františka o sankciách voči McCarrickovi v jeho archíve. Ale to nebolo moje svedectvo, Moje svedectvo bolo, že v archíve sú dôležité dokumenty zaťažujúce McCarricka, a dokumentujú opatrenia voči nemu, ako aj iné dôkazy o zatajovaní jeho situácie. A to znova potvrdzujem.

Kardinál Ouellet popiera existenciu zápisov z audiencií svojho predchodcu kardinála Rea, ktoré dokazujú sankcie voči McCarrickovi. Ale to nebolo moje svedectvo. Moje svedectvo bolo, že sú iné dokumenty napr. poznámky kardinála Rea z audiencií, podpísané štátnym sekretárom.

Kardinál Ouellet popiera, že je nesprávne označovať opatrenia proti McCarrickovi ako sankcie vydané Benediktom a zrušené Františkom. To je pravda. Presný termín neznie sankcie, ale ide o opatrenia, podmienky a obmedzenia. ... Nuž to je malicherný spor o termíny ...

Skrátka kardinál Ouellet pripúšťa moje dôležité výpovede, ktoré som urobil a budem aj naďalej robiť a popiera výpovede, ktoré som neurobil.

Jeden bod chcem absolútne vyvrátiť: kardinál tvrdí, že Svätý stolec vedel iba o fámach, ktoré nestačili na disciplinárne opatrenia. Ja tvrdím, že Svätý stolec vedel o množstve konkrétnych faktov a mal dôkazy a že zodpovední sa napriek tomu rozhodli nezasiahnuť, alebo sa im v tom bránilo. Sú to: odškodnenia Arcidiecézy Newark a Diecézy Metuchen obetiam McCarricka, listy pátra Ramseya, nuncia Montalva v r. 2000 a nuncia Sambiho v r. 2006, Dr. Sipeho v r. 2008, moje dve memorandá na štátny sekretariát s konkrétnymi obvineniami voči McCarrickovi.

Sú to fámy? Tu ide o oficiálne listy a nie o klebety zo sakristie. A tie zločiny boli veľmi závažné, vrátane pokusu komplicom v perverzných aktoch udeliť sviatostné rozhrešenie s následným svätokrádežným slávením svätej omše. Tieto dokumenty sú v archívoch. ...

Vo verejných sťažnostiach na mňa som konštatoval dva tragické prípady zamlčania. Prvý sa týka núdze obetí. Druhý vlastného dôvodu, prečo je toľko obetí a síce skorumpovaný vplyv homosexualite v klére a hierarchii. ...

Rebélia, z ktorej ma obviňujú, by znamenala na iných naliehať, aby sa napadlo pápežstvo. Ja nič podobné nežiadam. Denne sa za pápeža modlím viac ako za iných pápežov. Prosím, úprimne naliehavo prosím Svätého Otca, aby si pripomenul povinnosti, ktoré si sám uložil, keď nastúpil na Petrov stolec. Prevzal poslanie posilňovať svojich bratov a všetky duše v nasledovaní Krista, v duchovnom boji, na ceste kríža. Nechajte ho priznať jeho chyby, oľutovať a prejaviť ochotu plniť si poslanie, ktoré udelil sv. Peter a nechajte ho poobrátení posilňovať svojich bratov. (Lk 22,32).

Nakoniec by som chcel zopakovať výzvu mojim biskupským spolubratom a kňazom, ktorí vedia, že moje tvrdenia sú pravdivé a môžu to dosvedčiť, alebo majú prístup k dokumentom, ktoré záležitosť dokazujú. Aj vy stojíte pred voľbou. Môžete sa z boja stiahnuť, komplot mlčania podporovať a oči od šírenia korupcie odvracať. Môžete nachádzať výhovorky, kompromisy a ospravedlnenia, ktoré deň zúčtovania odsunú. Môžete sa utešovať lžou a ilúziou, že bude jednoduchšie povedať pravdu až zajtra a potom na ďalší deň atď.

Na druhej strane sa môžete aj vy rozhodnúť prehovoriť. Môžete dôverovať Bohu, ktorý nám povedal: „Pravda vás oslobodí“ (Jn 8,32). Ja nehovorím, že bude jednoduché rozhodnúť sa medzi mlčaním a hovorením. Vyzývam vás, aby ste zvážili, aké rozhodnutie nebudete ľutovať na smrteľnej posteli a potom pred spravodlivým Sudcom.

Carlo Maria Viganò Arcibiskup tit. z Ulpiana Apoštolský nuncius

19. októbra 2018 Na sviatok mučeníkov v Severnej Amerike

6 zobrazení0 komentářů

Nejnovější příspěvky

Zobrazit vše
bottom of page