top of page

Kňaz Lajcha je suspendovaný, dôvodom však nie je tetovanie ani kniha o celibáte

Banská Bystrica 24. septembra 2018 (HSP/Foto: Facebook Michal Lajcha)

https://www.hlavnespravy.sk/knaz-lajcha-je-suspendovany-dovodom-vsak-nie-je-tetovanie-ani-kniha-o-celibate/1529402


Kňaz Michal Lajcha pôsobiaci v obci Kľak a Ostrý Grúň sa dostal do povedomia médií viacerými svojimi vyjadreniami. Aktuálne je však suspendovaný, Banskobystrický biskupský úrad zverejnil dôvod

Michal Lajcha najprv „zaujal“ svojím tetovaním, ktoré ukázal na sociálnej sieti Facebook. Kňaz tetovanie zverejnil na sociálnej sieti s komentárom, že ho plánoval už pred piatimi rokmi, keď pôsobil ešte ako kaplán v Prievidzi. Jeho chrbát sa stal miestom pre Žalm 23 v pôvodnom hebrejskom znení: “I keby som mal ísť tmavou dolinou, nebudem sa báť zlého, lebo ty si so mnou“ (viac v článku).


Následne sa do pozornosti médií dostal vďaka svojej knihe, v ktorej vyzýva k sväteniu ženatých kňazov.


Aktuálne je kňaz Lajcha suspendovaný, ako nám potvrdil aj Banskobystrický biskupský úrad. Dôvodom však nie je tetovanie ani vydanie knihy, ako sa možno niektoré médiá snažia naznačiť:


„Lajcha dňa 21.9.2018 dostal zákaz vykonávať úkony kňazskej služby v zmysle kánonu 1722 a 1333 CIC, lebo dňa 10.9.2018 nedovoleným spôsobom opustil pracovné miesto vo farnosti Kľak a veriacim neslúžil denné sväté omše.“, uviedol Banskobystrický biskupský úrad.


„Menovaný Michal Lajcha dňa 21.9.2018 bez udania dostatočného dôvodu neprišiel na stretnutie s diecéznym biskupom,“ dodáva biskupský úrad.


Čo hovorí Kódex Kanonického práva?


Paragraf 1722 – Aby sa predišlo pohoršeniam, chránila sa sloboda svedkov a zabezpečilo sa uplatnenie spravodlivosti, ordinár po vypočutí promótora spravodlivosti a po predvolaní obžalovaného môže v ktoromkoľvek štádiu procesu zabrániť obžalovanému vykonávanie posvätného ministéria alebo nejakého cirkevného úradu a nejakej cirkevnej úlohy, uložiť mu alebo zakázať pobyt na istom mieste alebo území alebo mu aj zakázať verejnú účasť na najsvätejšej Eucharistii; toto všetko treba po zaniknutí dôvodu odvolať a po zaniknutí trestného procesu sa všetko končí na základe samého práva.


Paragraf 1333: Suspenzia, ktorá môže postihnúť iba klerikov, zakazuje: 1. buď všetky, alebo niektoré úkony moci posvätného rádu; 2. buď všetky, alebo niektoré úkony riadiacej moci; 3. výkon buď všetkých, alebo niektorých práv alebo úloh, spojených s úradom. § 2. V zákone alebo príkaze sa môže stanoviť, že po vynesení odsudzujúceho alebo vyhlasujúceho rozsudku suspendovaný nemôže platne robiť úkony riadenia. § 3. Zákaz nikdy nepostihuje: 1. úrady alebo riadiacu moc, ktoré nepodliehajú moci predstaveného, stanovujúceho trest; 2. právo na bývanie, ak ho vinník má na základe úradu; 3. právo spravovať majetky, ktoré azda patria k úradu suspendovaného, ak trest je na základe vyneseného rozsudku. § 4. Suspenzia zakazujúca poberať požitky, plat, dôchodky alebo iné podobné príjmy prináša so sebou záväzok vrátiť všetko, čo je nezákonne, hoci aj dobromyseľne prijaté.

Kňaz Lajcha zároveň pred niekoľkými dňami priznal, že on sám celibát nezvláda: „Chcem mať rodinu, je to pre mňa neudržateľné.“

25 zobrazení0 komentářů

Nejnovější příspěvky

Zobrazit vše
bottom of page