top of page

Morálna podpora pre vladyku Milana Chautura

📷 05.000   3.744 3.744 ľudí už podpísalo. Pomôž nám dosiahnuť 5.000 podpisov. 📷Fórum kresťanských inštitúcií · 21/09/2018


Pápež František vyzýva k nulovej tolerancii k sexuálnym deliktom, a ako zdôrazňuje vladyka Milan Chautur, musíme v prvom rade chrániť obete, až potom reputáciu. 


Mnohí z Vás sú veľmi znepokojení nad vyjadreniami masmédií na adresu osoby vladyku Milana Chautura CSsR, košického eparchiálneho biskupa v súvislosti s obvineniami zo sexuálneho obťažovania, ktoré vladyka dôrazne odmieta. 

Všetkým Vám - ľudom dobrej vôle, ktorí by v týchto mediálnych útokoch chceli vyjadriť podporu vladykovi Milanovi, ponúkame možnosť podporiť túto petíciu solidarity a napísať mu vlastné slová podpory alebo uistenie o Vašich modlitbách.

Vaše slová podpory odovzdáme vladykovi Milanovi.


Súvisiace informácie:

Vyhlásenie Eparchiálneho úradu dňa 19.9.2018


V novembri 2017 bola na Eparchiálny úrad v Košiciach ohlásená návšteva veriacich s gratuláciou k jubileu vladyku Milana Chautura, spojená so žiadosťou, aby mohla byť zaznamenaná pre televízny program Návraty a stretnutia. V skutočnosti však neprišla ohlásená skupina, ale len jedna pani s kameramanom. Vladyka ich prijal, návšteva sa odvíjala v pokojnej atmosfére, avšak v jej závere dotyčná pani pred kamerou obvinila Mons. Chautura zo sexuálneho obťažovania v čase jej detstva. Vladyka toto obvinenie jednoznačne odmietol. Ukázalo sa, že stretnutie bolo zinscenované podvodom, pre celkom iný účel, aj inú reláciu. Následne sa pani obrátila aj na políciu. Mons. Chautur sa podrobil vyšetrovaniu a polícia vo veci koná. Vedomosť o tom, či spomenutá pani kontaktovala aj príslušné Vatikánske úrady, ktoré sú pri takýchto obvineniach kompetentné z hľadiska cirkevného práva, Eparchiálny úrad nemá. Vznesené obvinenie však vladyka jednoznačne odmieta a verí, že pravda v celej veci vyjde na povrch.

MUSÍME CHRÁNIŤ OBETE, AŽ POTOM REPUTÁCIU

V súvislosti s informáciami o obvinení, ktoré sa v týchto dňoch dostali do médií, oslovila Tlačová kancelária Konferencie biskupov Slovenska gréckokatolíckeho košického eparchu Mons. Milana Chautura s prosbou o rozhovor. Celý rozhovor je možné nájsť tu. Najdôležitejšie úryvky si môžete prečítať aj nižšie:

------------------

- Vladyka, čo hovoríte na zverejnené obvinenia?

Žiadneho zneužitia som sa nedopustil, nebránil som sa ani vyšetrovaniu polície, jednoducho nemám čo skrývať. Napriek všetkému, som vo vnútri pokojný. Aby sa nešírili zbytočné dohady a klebety, eparchiálny úrad dal vyhlásenie, kde sme celú vec jednoducho popísali, a každý si môže prečítať o čo vlastne šlo. Dalo sa očakávať, že skôr alebo neskôr túto vec niekto zverejní. Ale tak, ako som obvinenie odmietol, keď prišli nakrúcať dané video, odmietam ho aj teraz. Rozhodne. Ale zároveň s pokojom.


- Keď odmietate svoju vinu, nechystáte sa na obvinenia reagovať súdnou cestou?


Nechystám. Mrzí ma, veľmi ma mrzí, že ma tá pani obvinila. A prekvapil ma aj spôsob, akým to zinscenovali. Pravdaže sa ma to dotklo. Ale nemám v úmysle púšťať sa do boja proti nej, ani proti televízii. Keď opadli prvé emócie, uvedomil som si, že by to nebol dobrý signál - pre veriacich, ani pre spoločnosť. Mohli ste si všimnúť, že som nechcel zverejniť ani meno tej pani - práve preto, aby ju nik nevyrušoval, keď príde na Slovensko. Keď sme sa v minulosti rozprávali o probléme zneužívania detí, ani vo sne mi nenapadlo, že sa toho môžem stať súčasťou práve takýmto spôsobom, že voči mne niekto vznesie obvinenie. Stalo sa. V tom všetkom som si však v jednej chvíli spomenul na dôležitú vec, ktorú v Cirkvi stále zdôrazňujeme, keď sa o tejto téme hovorí. A to je priorita obetí. Teda, že na prvom mieste máme chrániť obete.


- Ako to súvisí s vami?


Chcem tým povedať, že si veľmi vážim podporu, ktorú mi prejavili tisícky ľudí, aj dôveru voči mojim slovám. Bol som prekvapený, koľkí sa ozvali, dokonca sa začali aktivizovať, aby mi pomohli. Veľa to pre mňa znamená, naozaj si to cením. Ale rád by som ľudí poprosil o zachovanie pokoja: verím, že pravda vyjde na povrch a moje meno sa očistí. Nesmieme však za tým účelom vyvolať dojem, že kto by sa odvážil nahlásiť zneužívanie, bude daný na pranier Cirkvi a postihne ho hnev. Tu musíme dať veľký pozor! Prosím, aby nikto neútočil ani na tú pani, ktorá ma obvinila, ani na televíziu: azda tomu naozaj uverili a mysleli si, že jej pomôžu, hoci nezvolili dobré prostriedky. To všetko ale nie je v celej diskusii to najpodstatnejšie.


- Tvrdili ste, že vás pri tom nakrúcaní podviedli...


Áno, ten spôsob ako to zinscenovali ma nahneval. A vyviedlo ma z miery aj to, akým spôsobom sa o tom začalo písať v novinách. Ale chcem povedať niečo iné. Totiž, trvám na tom, že to obvinenie je nepravdivé, zároveň však nechcem, aby sa kvôli tomuto prípadu prehĺbili obavy, že ak obeť ohlási zneužívanie, tak okolie jej to spočíta. To, že odmietam obvinenie, a ľudia mi chcú vyjadriť podporu, je jedna vec, ale určite si neželám, aby to viedlo k tomu, že sa posilnia obavy skutočných obetí z nahlásenia zneužitia. Je to veľmi citlivý problém.


- Čo znamená "priorita obetí"?


Znamená to, že pri každom prípade zneužívania sa Cirkev musí na prvom mieste pýtať nie ako chrániť vlastné dobré meno, ale ako chrániť a ako pomôcť obeti. V minulosti sa s tou prvou stratégiou narobili veľké škody. Vždy, keď sa o tejto téme hovorí v súčasnosti, pripomíname si na úvod prioritu obetí, aby sme sa na každý prípad pozerali skrze túto perspektívu, aby sme na ňu nezabudli, a nenechali sa strhnúť tým, že musíme chrániť reputáciu inštitúcie, dobré meno biskupov, kňazov, rehoľníkov, atď. Lebo to je takpovediac celkom prirodzené, ale je v tom ukryté veľké riziko pre skutočné obete. Nielenže sa im nepomôže, ale ešte sa môžu stať obeťami aj druhý raz, pretože sa na nich obráti hnev ľudí za to, že vraj chcú pošpiniť niekoho z Cirkvi.


Ja som tu vo veľmi zložitej situácii: v hre je moje vlastné meno. Ale snažím sa zachovať si od toho aj istý odstup. A keď si uvedomím, že môj prípad je, či chcem alebo nechcem, súčasťou krízy zneužívania v Cirkvi, pripomínam si prvé pravidlo, ktoré sme prijali a opakujeme ho pri každom jednom prípade: priorita obetí. Náš naratív v celej tejto problematike nesmie skĺznuť do obranného postoja. Ja sa musím brániť, ale považujem za dôležité pripomenúť: v celkovej perspektíve sa nesmie stratiť priorita obetí!

https://www.citizengo.org/sk/sy/165894-moralna-podpora-pre-vladyku-milana-chautura

4 zobrazení0 komentářů

Nejnovější příspěvky

Zobrazit vše
bottom of page