top of page

o.Ján Lajcha bol suspendovaný

Farár Ján Lajcha Foto: TV Markíza

Najprv zverejnil tetovanie, potom napísal kritickú knihu o celibáte. Kňaz Michal Lajcha z farnosti na strednom Slovensku už spoznal svoj trest. Ako hovorí, teraz pôjde na úrad práce a chce sa aj oženiť.

Na stretnutie prišiel v civilnom oblečení. Svoju farnosť i veriacich už musel opustiť.

Michala Lajchu v piatok suspendovali.

Suspendovať kňaza znamená zakázať mu verejný výkon jeho kňazskej služby. Znamená to, že daná osoba ďalej zostáva kňazom, ale nemôže verejne slúžiť sväté omše či iné sviatosti Pred niekoľkými týždňami zverejnil na sociálnej sieti svoj potetovaný chrbát. Vytetovať si dal žalm v hebrejčine, biskup ho za to napomenul - písal o pohoršení, ktoré vraj u mnohých veriacich vyvolal. Zakázal mu zverejňovať čokoľvek, okrem farských oznamov. Neskôr vydal knihu, kde píše o tom, že kňazi by mali možnosť mať manželku a deti.

V ďalšom liste mu banskobystrický biskup píše, že neprišiel bez udania dôvodu na stretnutie, aby situáciu vysvetlil. Následný zákaz činnosti ale kňaz čakal a je naň pripravený. Prihlásiť sa chce na úrade práce, roboty sa nebojí. Ako vraví, chce sa časom aj oženiť. Myšlienky dobrovoľného celibátu chce Michal Lajcha šíriť aj ďalej. Viac v reportáži Martiny Kašiarovej

13 zobrazení0 komentářů

Nejnovější příspěvky

Zobrazit vše
bottom of page