top of page

TEMNÝ HALLOWEEN – STARÉ PRAKTIKY A SATANIZMUS


30. októbra 2017 (HSP/blog.idnes.cz/Foto:TASR/AP-Nam Y. Huh)

“Halloween je čas, kedy sa otvára tajný portál do sfér temnoty, smrti a nadprirodzena. Démoni a duchovia majú v túto noc voľnú moc, vyvádzajú, vábia nás na svoje veselice a umožňujú nám nahliadnuť do budúcnosti.” – Blanche Barton.


Stručná história sviatku


Pôvod sviatku zvaného Halloween (All Hallows’ Evening – Predvečer všetkých svätých) je v keltskom festivale zvanom Samhain, oslavovanom v noci z 31. októbra na 1. november. V keltskom Írsku, asi pred dvetisíc rokmi, bol Samhain považovaný za predel medzi svetlejšou polovicou roka (letom) a temnejšou polovicou (zima). Hranica medzi týmto svetom a nadpozemským svetom bola vraj najtenšia a dovoľovala duchom prechod na náš svet. Údajne sa vynárali temné sily, ktoré mali obťažovať domácnosti ľudí. Ľudia sa preobliekali za zlých duchov, aby sa tak vyhli ich škodlivému vplyvu. Oheň a jedlo hralo veľkú úlohu v týchto slávnostiach. Kosti porazeného dobytka boli hádzané do verejného ohňa. Jedlo bolo pripravované pre živých i mŕtvych.


Íri, ktorí emigrovali do Ameriky v devätnástom storočí, tam priniesli tradície Halloweenu, pričom dnes je to jeden z hlavných sviatkov roka v Amerike. Časom sa do Halloweenu vmiesili ďalšie tradície ako napríklad vydlabávanie tekvíc, ktoré mali ochrániť všetkých ľudí v dome pred démonmi.


V keltskom Írsku sa so sviatkom Samhain spájajú dve hory ležiace v údolí Boyne Valley – Tlachtga a Tara. Na Tlachtge sa zvykol robiť Veľký ohňový festival, ktorý začal v predvečer Samhainu. Tara bola tiež spájaná so Samhainom, ale hlavnú úlohu v slávnostiach mala hora Tlachtga. Oslavy na Tlachtge môžu mať pôvod v rituáloch plodnosti vykonávaných na hore a pravdepodobne vyvrcholili v kombinácii s inými vierami do Veľkého ohňového festivalu.


Festival Samhain značil koniec jedného keltského roku a začiatok nového. Bol to jeden z najvýznamnejších keltských festivalov. Behom tejto doby sa svet dostal do temnoty a mŕtvi “ožili”. Ohne zapálené na hore Tlachtga vraj boli verejnou oslavou víťazstva svetla; ohne zapálené v domácnostiach boli rodinnou oslavou sviatku. Duchovia mŕtvych predkov potom boli s bezpečím opäť vítaní do svojich domovov a údajne nepredstavovali hrozbu pre domovy. Duchovia predkov vyhľadávali v túto noc teplo vytvorené ohňom a jedlo slúžilo na ich pohostenie.


Veštectvo bolo dôležitou súčasťou každodenného života Keltov a malo veľký vplyv na formovanie slávností na hore Tlachtga počas Samhainu. Tí, ktorí veštili a predpovedali budúcnosť, mali v túto noc najväčší úspech.


Kresťanstvo prijalo uctenie si mŕtvych do kresťanského kalendára ako Deň všetkých svätých na prvý november.


Samhain značil koniec obdobia hojnosti, tepla a svetla, znamenal začiatok doby tmy, zimy a neistoty. Týkal sa konca vegetačného obdobia.


Druidské praktiky


Kelti mali svojich kňazov, ktorých nazývali druidi. Dávno pred Kristom chodili druidi v Británii, Írsku, Francúzsku, Škótsku, Nemecku a v iných keltských krajinách 31. októbra od domu k domu a žiadali od ľudí obete. Oslavovali koniec leta tým, že tieto obete prinášali pánovi smrti a zlých duchov zvanému Samhain (nazvaného rovnako ako festival). Pre Keltov bol 1. november dňom smrti. V tomto čase padalo lístie, začalo sa ochladzovať a klesali teploty. Boh slnka Muck Olla začal strácať silu a pán smrti Samhain sa dostával k moci. Samhain zhromaždil duchov všetkých, ktorí zomreli počas predchádzajúceho roka. V tento deň boli vyvolávaní duchovia mŕtvych hriešnikov, ktorí v predošlom roku zosnuli. Kelti očakávali, že budú obťažovaní duchmi, démonmi a inými temnými bytosťami.


Druidskí kňazi viedli uctievacie rituály, na ktorých boli prinášané obete tvorené zvieratami ako sú napríklad kone, mačky, kravy či čierne ovce, a ľuďmi. Obete boli dané na záprah a boli upálené k smrti. Samhain a zlí duchovia tak boli uspokojení. Keď zvieratá a ľudia kričali v agónii počas upaľovania, účastníci rituálu boli preoblečení do kostýmov vyrobených z koží zvierat a mali na sebe zvieracie hlavy. Pritom tancovali, preháňali sa a preskakovali cez oheň, aby odohnali zlých duchov.


Druidskí kňazi chodili od domu k domu a žiadali obete, čiže vykŕmený dobytok, čierne ovce a ľudí. Z ľudí to boli zväčša deti alebo panny. Tým, ktorí im obete poskytli, bol sľúbený úspech a tí, ktorí odmietli, boli druidmi zastrašovaní a preklínaní, pretože neuspokojili duchov a iné bytosti. Proti ľuďom, ktorí odmietli vydať obeť, používali magické prostriedky. Na vchodové dvere domu druidi potom kreslili magické symboly; tej noci mal údajne niekto v dome zomrieť. Tento spôsob sa nazýva “trick or treat” – “obdarujte nás, inak vám niečo vyvedieme”. Treat znamenalo ponúknutie obete, trick znamenalo nepríjemné prekvapenie.


V stredoveku došlo k obrovskému zaužívaniu temných okultných praktík, čarodejníctva a mágie. Verilo sa, že 31. októbra čarodejnice cestovali na metlách na čierne sabaty, aby uctievali diabla. Boli údajne sprevádzané duchmi vo forme čiernych mačiek. Druidi uctievali mačky, pretože vraj verili, že sú to reinkarnované temné duše ľudí.

Halloween a satanizmus


31. október je jeden z najdôležitejších satanistických sviatkov v roku. Býva označovaný aj ako “diablove narodeniny”. Stal sa festivalom smrti.


Halloween dnes nadväzuje na tradíciu Keltov. Typická je téma temnoty, smrti, strachu, hrozieb, zla, deštrukcie. Deti sa obliekajú ako démoni, čarodejnice, duchovia, príšery, vlkolaci a sú posielané na ulice v zmysle druidských praktíc, kedy požadujú od ľudí obete (vo forme jedla). Dnes sú ľudské obete verejne nahradzované sladkosťami, ktoré majú uspokojiť zlých duchov a démonov. Druidské obetovacie praktiky na uctenie zlých bytostí sú ekvivalentom satanistických praktík. Tradičnou reakciou tých, ktorí nie sú obdarovaní je to, že im vyvedú niečo zlé. Vydlabávajú sa tekvice a formujú sa na nich tváre démonov, ktoré zdobia domácnosti.


Zosnulý satanista Anton LaVey vo svojej knihe zvanej Satanská biblia píše, že Halloween je jedným z najvýznamnejších satanistických sviatkov. Ďalšie sú podľa neho Valpurgina noc, letný a zimný slnovrat a jarná a jesenná rovnodennosť. Satanisti oslavujú prechodové obdobia, kedy niečo staré zaniká a vzniká niečo nové; je to typický motív užívaný v mystike a v okultizme, avšak satanistami je zneužívaný na negatívne účely. Bývalý satanista Stephen Dollins povedal, že Halloween je oslavou strachu. Tvrdí, že je za tým skrytá temná agenda. Vraví, že Halloween je “výmyslom diabla”, ktorý má byť prostredníctvom tohto sviatku uctievaný.

Blanche Barton, satanistická Vysoká kňažka, na stránke Cirkvi Satanovej napísala, že Halloween dáva príležitosť svetským ľuďom ochutnať zlo noci; majú príležitosť zatancovať si s diablom. Vraví, že satanisti sa stretávajú v malých skupinkách po celom svete a konajú “pekelné” ceremónie.


Bývalá okultistka Johanna Michaelsen tvrdí, že Halloween je jedným zo zásadných období verbovania nových satanistov do svojich kruhov.

Tom Sanguinet, bývalý Vysoký kňaz čarodejníckeho hnutia Wicca povedal, že Halloween je čiste a absolútne zlej podstaty. Obeta vo forme sladkosti je vraj obetou prinesenou falošným bohom.


Počas tajných satanistických rituálov sú deti v tomto období zneužívané, mrzačené a vraždené po celom svete, aby satanisti uspokojili démonické bytosti, ktoré vyvolávajú a uctievajú. Satanistické praktiky sú ekvivalentom druidských obetovacích praktík. Satanisti v tomto čase vykonávajú krvavý obetný rituál ľudí a zvierat, ohňový festival, veľký sabat a sexuálne rituály.

Mário Oláh

138 zobrazení0 komentářů

Nejnovější příspěvky

Zobrazit vše
bottom of page