top of page

150 rokov od najväčšej magnetickej búrky histórie

Dnes ubehlo práve 150 rokov od najsilnejšej magnetickej búrky akú história zaznamenala. Ak by sa takáto magnetická búrka udiala v súčasnosti, jej dôsledky by boli kataklizmatické. To kedy nastane ďalšia podobná, nevieme, vieme len že príde.1. a 2. septembra 1859 bolo vidieť polárne žiary aj tam kde si ich nikdy nik nepamätal. Polárne žiary sú dôsledkom zrážok nabitých častíc kozmického žiarenia s atmosférou Zeme. A keďže magnetické pole Zeme ma takú štruktúru, že väčšinu tohto žiarenia odtieni. Výnimkou sú polárne oblasti kde siločiary magnetického poľa smerujú kolmo k Zemi a tak na nabité častice v týchto oblastiach pôsobia minimálne sily čo časticiam umožní dostať sa až k vrchným vrstvám atmosféry. Počas magnetickej búrky v septembri 1859 bolo vidieť polárne žiary dokonca na Hawaji, v Mexiku a na Kube. Telegrafické spojenie v celej Európe a Spojených štátoch bolo prerušované a na niektorých miestach dokonca spôsobil prúd indukovaný na telegrafných vedeniach požiare.

📷

Naštastie sme v roku 1859 neboli tak technologicky vyspelí aby nám nejako citeľne ublížila. Dnes je to inak. Pre ilustráciu, omnoho slabšia magnetická búrka 13. marca 1989 spôsobila výpadok elektrickej sústavy Hydro-Québec v Kanade, šesť miliónov ľudí ostalo 9 hodín bez elektriny. Aj keď sa 9 mesiacov na to sa v danej oblasti narodilo viac detí ako zvyčajne, pri magnetickej búrke obdobnej tej z roku 1859 by toto bolo globálnym efektom a úsmev by nás rýchlo prešiel. Napraviť to by netrvalo pár hodín, poškodení by bolo toľko, že by bolo potrebných pár rokov na vrátenie elektrifikačnej sústavy do predchádzajúceho stavu. Celosvetová výrobná kapacita výroby transformátorov by saturovala tie zničené roky. Nejde však len o elektrifikačnú sústavu, zasiahnutých oblastí by bolo viacero. Ďaľším ohrozeným sektorom je napríklad telekomunikačný a kozmický priemysel. Pri najsilnejšej magnetickej búrkev roku 1991, päťnásobne slabšej ako bola tá v roku 1859 bolo zničených 11 satelitov. Telekomunikačné satelity či satelity na ďiaľkový prieskum Zeme, podobne ako ja tie ostané stoja každý rádovo stámilióny dolárov. Dá sa zhrnúť, že čím sme technický vyspelejší tym sme senzitívnejší na podobné udalosti.

📷

Nie je potrebný prehnaný pesimizmus. Na rozdiel od udalostí ako je napríklad pád veľkého asteroidu je v našich možnostiach sa negatívnym účinkom magnetických búrok brániť. Predpovedať príchod magnetických búrok k Zemi je možné s predstihom v ráde hodín, maximálne desiatok hodín, čo postačí na prípravu. Mať takúto neustále fungujúcu spoľahlivú predpoveď je dnes otázka peňazí, či skôr politického rozhodnutia ich minúť. A s míňaním peňazi je to vždy tak že pokiaľ sa nepopálime, tak sa s investovaním váha.

6 zobrazení0 komentářů

Nejnovější příspěvky

Zobrazit vše
bottom of page