top of page

Astronauti z ISS sa vrátili na Zem aj kvôli napätiu medzi Ruskom a USA

Moskva/Washington 6. októbra 2018 (HSP/Foto: TASR/AP- Dmitri Lovetsky)

Dvaja americkí astronauti a jeden ruský kozmonaut sa vo štvrtok vrátili na Zem, keď sa na Medzinárodnej vesmírnej stanici (ISS) ukončila šesťmesačná misia, pretože napätie medzi Washingtonom a Moskvou ohrozuje vzácnu oblasť spolupráce

Astronauti NASA Drew Feustel a Ricky Arnold a kozmonaut Roskosmosu Oleg Artemjev pristáli v stepnej krajine juhovýchodne od kazašského mesta Džezkazgan v očakávanom čase 11.45 hod. GMT.

Podľa Space Daily, pristátie súviselo s vyšetrovaním zo strany ruských aj amerických expertov kvôli spôsobenej diere v ruskom vesmírnom module Sojuz  ukotvenom k ISS.

Tá sa objavila v auguste a spôsobila únik vzduchu z ISS, ale rýchlo ju uzavreli (viac TU).

Minulý mesiac ruský denník Kommersant s odkazom na anonymný zdroj zverejnil informáciu, že diera bola údajne výsledkom konania amerických astronautov, ktorí úmyselne vyvŕtali dieru, aby dostali späť domov svojho chorého kolegu. Viac TU.

Šéf ruskej vesmírnej agentúry Dmitrij Rogozin aj tento týždeň naznačil isté “problémy” v spolupráci s ruskou vesmírnou agentúrou a NASA zasahovaním nemenovaných amerických úradníkov. Aj veliteľ ISS Drew Feustel naznačil “skomplikovanú situáciu”, ale NASA v stredu vyjadrila pochybnosti nad teóriou, že diera bola výsledkom sabotáže a “nemusí to nutne znamenať nejaký negatívny úmysel”.

ISS je jednou z mála oblastí tesnej spolupráce medzi Ruskom a USA, ktorá doteraz nebola ovplyvnená ochladením vzťahov medzi týmito dvomi krajinami. Zvyklosťou boli totiž príjemné rozlúčky na ISS a pokračovanie priateľských vzťahov medzi americkými a ruskými kolegami aj po ukončení spoločnej misie.

0 zobrazení0 komentářů
bottom of page