top of page

Otvorený list PROF. THDR. MGR. Heleny Hrehovej, PHD predsedovi Parlamentu Slovenskej republiky vo ve

Vážený pán predseda Parlamentu Slovenskej republiky,

📷srdečne Vás pozdravujem a píšem Vám svoj predvianočný list, v ktorom Vám chcem zablahoželať v mene mnohých chudobne žijúcich ľudí na Slovensku k štedrému vianočnému darčeku pre „slovenských nadľudí“, ktorí si za svoju „úmornú prácu a prázdne miesta v poslaneckých laviciach“ naozaj popri mnohých diétnych výhodách a imunite zaslúžili zvýšenie platu o 1 500 Eur mesačne. O 4-tisícom plate sa 98 % ľudí na Slovensku ani len nesníva a mnohí by sa aj báli zodpovednosti za takéto seba-ocenenie.


A čo my učitelia na vysokých školách? Čo učitelia na stredných a základných školách, zdravotné sestry, kuchárky, upratovačky, ťažko manuálne pracujúci robotníci na stavbách a v továrňach, čo chudobní dôchodcovia?


Hodíte im „omrvinku zo stola“ a majú byť spokojní a tešiť sa z blahobytu tých, ktorí si dobre žijú z ich daní? A niektorí z nich za celé roky ani neprehovorili, lebo možno majú iba poslabšie maturitné vysvedčenia…


Osobne si myslím, že Slovensku by stačilo aj 50 dobrých poslancov, ktorí by boli aj charakternými osobnosťami. Kedy už konečne znížite počet poslancov NR SR? Dnes Vám nikto z ľudí neverí , že do politiky sa z Vás niekto hrnie len preto, aby sa nezištne obetoval za národ…

📷

Život je, pán predseda parlamentu, krátky… My Vám tento blahobyt nezávidíme, veď peniaze nie sú šťastím, ale skôr nešťastím, lebo pravé šťastie spočíva v „gaudium interior“. Láska k peniazom je koreňom zla. Žasnem skôr nad tým, že ste mali odvahu „schváliť si“ pred celým národom takéto zvýšenie platov a takto sa obdariť.


Nie sú  pre Vás azda výkričníkom ľudia bez domova? Nemohla by som mať Vaše svedomia, lebo Ježišova tvár je aj dnes identická s ľudskými tvárami… Takéto pochopenie, ale vyžaduje dynamizmus úprimnej konverzie, videnia, pochopenia a konania. Vaše konania sú svedectvom duchovnej sterility a sú aj hanbou. Konáte, aj keď v „menšej miere“ podľa v zoru mocných v Bruseli.

Pre nás „malých ľudí“ je veľkou útechou Božia spravodlivosť, ktorá sa jedného dňa objaví…a naplní sa podobenstvo o boháčovi a Lazárovi, ako nezvratný status. Už Cicero, a možno ako právnik ste túto knihu čítali, vo svojej knihe „De republica“ napísal: „To, čo sa deje podľa práva, to sa deje spravodlivo. Kde niet ozajstnej spravodlivosti, tam nemôže byť ani spoločnosť ľudí sú pojených súhlasným právom.“


My obyčajní ľudia sme z Vás politikov naozaj otrávení, znechutení zo všetkých tých káuz, ktoré sa neustále vynárajú na Božie svetlo, zo všetkých Vašich hašterení a prázdnych rečí, ktoré majú ďaleko od pravdy, pokory a predovšetkým od múdrosti srdca.

Prepáčte, že som sa odvážila napísať Vám s úprimnosťou, to čo si myslím, ale cítim to ako povinnosť.


PS: List posielam aj pánu predsedovi vlády SR

S pozdravom a úctou prof. ThDr. Mgr. Helena Hrehová, PhD.

vedúca Katedry etiky a morálnej filozofie na FF Trnavskej univerzity v Trnave

Foto zdroj internet

25 zobrazení0 komentářů

Nejnovější příspěvky

Zobrazit vše
bottom of page