top of page

Pápež vyzval juhosudánskych lídrov, aby ukončili občiansku vojnu

František svoju túžbu po mieri v Južnom Sudáne vyjadril nečakaným gestom – pobozkaním nôh znepriatelených politických lídrov.

Pokľaknutím a pobozkaním nôh predstaviteľov vlády národného zmierenia Južného Sudánu vo štvrtok pápež František v Dome svätej Marty vo Vatikáne zakončil dvojdňové duchovné sústredenie zorganizované v spolupráci vatikánskeho Štátneho sekretariátu a Úradu canterburského arcibiskupa Justina Welbyho.

Prezident Juhosudánskej republiky Salva Kiir Mayardit a piati viceprezidenti, medzi ktorými boli doterajší hlavný opozičný líder Riek Machar Teny Dhurgon, sa po duchovnej obnove vo Vatikáne vrátia do vlasti. Tam sa 12. mája na základe Obnovenej dohody o vyriešení juhosudánskeho konfliktu podpísanej v Addis Abebe ujmú funkcií v správe krajiny, aby začali novú etapu po päťročnej občianskej vojne.

Duchovnú obnovu s mottom Hľadaj to, čo spája. Prekonaj to, čo rozdeľuje viedli arcibiskup John Baptist Odama z Ugandy a jezuita Agbonkhianmeghe Orobator, ktorý je predsedom Konferencie vyšších rehoľných predstavených Afriky a Madagaskaru.

Pápež František sa na záver v Dome svätej Marty stretol s celou skupinou za prítomnosti hlavy Anglikánskeho spoločenstva canterburského arcibiskupa Justina Welbyho a niekdajšieho moderátora Škótskej presbyteriánskej cirkvi Rev. Johna Chalmersa, ako aj členov ekumenickej Rady cirkví Južného Sudánu.

Pápež František kľačí, aby pobozkal nohy bývalého povstaleckého vodcu a súčasného juhosudánskeho viceprezidenta Rieka Machara. Foto – TASR/AP

„Vyzývam vás hľadať to, čo vás zjednocuje, počnúc príslušnosťou k tomu istému ľudu, a prekonávať všetko, čo vás rozdeľuje. Ľudia sú už unavení a vyčerpaní z minulých vojen: pamätajte, že s vojnou sa stráca všetko! Vaši ľudia dnes dychtivo túžia po lepšej budúcnosti, ktorá prichádza cez zmierenie a pokoj,“ vyzval pápež juhosudánskych politických lídrov.

Južný Sudán vznikol v atmosfére optimizmu v roku 2011, keď získal nezávislosť od Sudánu.

Rivalita medzi Kiirom a Macharom vyústila v roku 2013 do občianskej vojny sprevádzanej surovým násilím, znásilňovaním a obavami z etnických čistiek. Počas vojny zahynulo už vyše 380-tisíc ľudí a štyri milióny obyvateľov ušli zo svojich domovov.

Obe bojujúce strany vlani v septembri podpísali v etiópskej metropole Addis Abeba mierovú dohodu, ktorej implementácia však dlhodobo viazla.

1 zobrazení0 komentářů
bottom of page