top of page

Reakcia na vyjadrenie Mons.Schneidera: “Kresťanstvo je jediné pravé a Bohom chcené náboženstvo,”

Biskup Athanasius Schneider v tejto súvislosti vydal stanovisko proti relativizácii kresťanstva a jeho rovnakého kladenia na úroveň akéhokoľvek iného náboženstva. “Kresťanstvo je jediné pravé a Bohom chcené náboženstvo,” povedal Schneider. Podľa Schneidera by iný prístup bol v rozpore so samotným evanjeliom, kde evanjelista Ján hovorí o Ježišovi ako “ceste.” Nový zákon hovorí o tom, že sa stávame krstom adoptívnymi synmi Boha. Ježiš o sebe hovorí “Ja som cesta, Pravda a život.” Tvrdenie, že v Božom pláne je, aby ľudia neprijali Krista, aby mohol existovať náboženský pluralizmus sa podľa Schneider dostávame do možného rozporu aj s evanjeliom podľa Jána: “Veru, veru, hovorím ti: Ak sa niekto nenarodí zhora, nemôže uzrieť Božie kráľovstvo. Nikodém mu vravel: “Ako sa môže človek narodiť, keď je už starý? Azda môže druhý raz vojsť do lona svojej matky a narodiť sa?” Ježiš odpovedal: “Veru, veru, hovorím ti: Ak sa niekto nenarodí z vody a z Ducha, nemôže vojsť do Božieho kráľovstva. Čo sa narodilo z tela, je telo, a čo sa narodilo z Ducha, je duch » (Jn 3, 3-7).

Biskup Schneider vo svojom prehlásení povedal, že kresťanstvo je jediné Bohom chcené náboženstvo a nemožno ho dávať na jednu úroveň s nekresťanskými náboženstvami a zároveň prirovnal tento zverejnený dokument k duchovnej “migračnej a klimatickej kríze” ohrozujúcej spásu množstva duší. Poslaním Cirkvi v tomto čase je podľa neho presný opak.

Reakcia na vyjadrenie Mons.Schneidera:“Kresťanstvo je jediné pravé a Bohom chcené náboženstvo,”

Biskup Schneider takto vyvodzuje záver svojho protinázoru voči dokumentu pp.Františkawww.vaticannews.va/…/papez-frantisek… nakoľko ďalej Schneider píše: "Tvrdenie, že v Božom pláne je, aby ľudia neprijali Krista, aby mohol existovať náboženský pluralizmus sa podľa Schneider dostávame do možného rozporu aj s evanjeliom podľa Jána: “Veru, veru, hovorím ti: Ak sa niekto nenarodí zhora, nemôže uzrieť Božie kráľovstvo."

Schneider na jednej strane kritizuje papeža za niekoľko slov vytrhnutých z kontextu, ale na druhej strane očakáva, že jeho kratke vyjadrenia o náboženstve a kresťanstve budu ludia príjmať v sulade s učením Cirkvi, ak sám používa paradoxne dvojzmyselné slová?!

Hovorí, že "Kresťanstvo je jediné pravé a Bohom chcené náboženstvo" Porovnajme jeho slová s učením Cirkvi a v závere môžeme dôjsť k tomu, že samotný biskup používa dvojité významy: Totižto "náboženstvo" ako pojem v učení Cirkvi nie vždy charakterizuje výlučne náboženstvo katolíckeho kresťanstva, ale aj iných kresťanských cirkví a dokonca aj nekresťanských spoločenstiev veriacich, ktorí uznávajú zjavenia pravého Boha alebo len boha ako Stvoriteľa. Pre tieto spoločenstvá sa v cirkevnej náuke používa pojem: "náboženstvá", či už ich niekto za také uznáva alebo neuznáva

Mons.Schneider síce hovorí výlučne o náboženstve, ktoré uznáva Ježiša Krista "kresťanské náboženstvo" a ešte viac upresňuje, že "len kresťanstvo je Bohom chcené". Treba uznať biskupovi, že naozaj Boh túži len po jedinom náboženstve a to po náboženstve v jediného Boha v Troch Osobách, čiže kresťanské náboženstvo. Avšak NEMôŽEME povedať, že do takého náboženstvá spadajú aj kresťanské náboženstvá, ktoré popierajú reálnu prítomnosť Boha v Eucharistii, takže keď Schneider kritizuje výroky pápeža, ako sú nejednoznačné a dvojzmyselné, až proti viere Cirkvi, potom sa treba pýtať: Ako to, že aj on sám sa vyjadruje všeobecne, neupresňuje svoje vyjadrenia, nekonkretizuje ich... ?!

Veď aj o jeho výrokoch by mohli polemizovať a kritizovať iní... čo vidia v jednotlivých pojmoch viac zmyslov a tak aj protirečení. Logicky z toho vyplýva, že Mons.Schneider môže reagovať na vyjadrenia pápeža a podať svoj vlastný pohľad na učenie Cirkvi, ale ako môže kritizovať jeho vyjadrenia z dvojzmyselnosti, keď sám používa podobné výrazy?

Zrejme preto, lebo neberie do úvahy celý kontext listu resp.učenia Cirkvi o danej problematike. Ak by sa s pápežom najprv o tom porozprával, mohol by si vypočuť vysvetlenie a celu náuku, ale napokon ju môže poznať aj z dokumentov, ktoré už existuju ako napr.dokumenty Vatikanskeho koncilu o náboženstvách a kresťanských spoločenstvách.

Problém je v tom, že ked ich nepríjma, nemôže potom príjmať učenie Cirkvi v plnosti a tak aj v celku, ktorý vysvetľuje problematiku o náboženstvách. Tento problém väčšinou bráni aj veriacim katolíkom pochopiť zmysel vyjadrení pápežov, ked hovoria v kratkosti.

Môžeme však popriať Mons.Schneiderovi ako aj iným klerikom a laikom, aby im Duch Svätý dal silu prijať učenie Cirkvi v plnosti a potom zaiste príjmu aj pochopenie pre učenie pápežov.

5 zobrazení0 komentářů

Nejnovější příspěvky

Zobrazit vše
bottom of page