top of page

Zomrel najstarší slovenský rehoľník, pohrebné obrady budú vo Zvolene

Bratislava 30. marca (TK KBS) Vo veku 104 rokov zomrel otec slovenskej dominikánskej rodiny P. Akvinas Juraj Gabura OP. Pohrebné obrady sa budú konať v sobotu 6. apríla 2019. Začnú sa zádušnou svätou omšou o 11:00 h v Kostole sv. Dominika na sídlisku Zvolen - Západ, informoval TK KBS Dominik R. Letz OP.

"Otec Akvinas Juraj Gabura OP odišiel do neba v piatok 29. marca 2019 okolo 23:00 h. Vo štvrtok ešte z lôžka koncelebroval svätú omšu - jeho posledná večera - a v piatok odovzdal svoju dušu Otcovi," informoval TK KBS Dominik R. Letz OP.

Otec Akvinas bol pravdepodobne najstarším rehoľníkom a kňazom na Slovensku. Narodil sa 17. januára 1915 v Dolnom Kubíne - Veľkom Bysterci a po maturite v Bratislave vstúpil v roku 1933 do Rehole dominikánov v Olomouci.

Po kňazskej vysviacke v roku 1939 pôsobil v Trenčíne. Dvadsiateho druhého novembra 1952 bol odsúdený na doživotie za tzv. trestný čin velezrady, za to, že vyspovedal príslušníkov Bielej légie.

Po 8 rokoch väznenia bol prepustený na amnestiu v roku 1960, pracoval ako robotník a skladník a popri tom sa venoval intenzívnemu apoštolátu v rodinách, ako aj ilegálnej obnove dominikánskej rehole, bratov, sestier i terciárov, na Slovensku.

Jeho život v odovzdanosti do Božej vôle zachytil dokumentárny film Akvinas - svedok viery. Stoštyroch narodenín sa dožil v povesti svätosti a v dobrom zdravotnom stave vďaka vzornej opatere sestier dominikánok a františkánok.

Ešte stále dokázal slúžiť svätú omšu v koncelebrácii, do Eucharistie vkladal všetko. Neustále sa modlil a svoje utrpenie, ako vravel, vždy "premieňal na lásku" a prial si jediné: "Čo najpokornejšie sa Pánu Bohu klaňať a čo najvrúcnejšie ho milovať."

2 zobrazení0 komentářů

Nejnovější příspěvky

Zobrazit vše
bottom of page