top of page
  • actual-news

21.6.2020 Výzva biskupom Slovenska - obnovte úctu k Najsvätejšej Sviatosti Oltárnej

Vážený biskup ...


V mene všetkých záujemcov, ktorí žiadajú, aby sa sv.prijímanie podávalo do úst - Vás žiadam, aby steprehodnotili doterajšie oficiálne stanoviská, ktoré vydali: Svätá Stolica (Pápež František, Vatikánska Kongregácia pre Boží kult), ÚVZSR, KBS a napokon aj osobitne každý biskup svojej diecézy, pretože očividne si odporujú.


Najprv Svätá Stolica rozhodli zrušiť verejné vysluhovanie sv.omší pre veriacich, ale zároveň im dali dišpenz od povinnej účasti na verejných Bohoslužbách.Namiesto toho, im umožila sa právoplatne zúčastniť na virtuálnych sv.omšiach prostredníctvom médii a dokonca možnosť prijať sviatosť zmierenia a sv.prijímania individuálnym spôsobom.


Tento dišpenz a možnosť príjmania sviatostí nebol doteraz Svätou Stolicou zrušený,naproti tomu KBS dišpenz pre slovákov zrušila. Takýmto konaním nútite veriacich, aby sa zúčastňovali verejných sv.omšiach, pričom musia prijímať Eucharistiu do rúk,pretože jednak ich k tomu vyzývate, ale zároveň ponechávate kňazov, aby nepodávali Eucharistiu do úst veriacim, ked o to žiadaju na základe povolenia a práva, ktoré majú zaručené Svätou Stolicou.


Doteraz ste rozhodovali bez Svätej Stolici s odvôvodnením, že na to nebol čas, ale pritom vyžadujete, aby veriaci boli poslušní ako Svätej Stolice, tak aj civilným a cirkevným ustanoveniam.

Ako majú veriaci byť poslušní, zodpovední a hlavne mať porozumenie pre riešenie v tak komplikovaných situáciách, keď rozhodujete dokonca bez verejnej diskusii a to práve bez tých, ktorí žiadajú prijímať sv.prijímanie do úst?!


Viete, že počas epidémií v minulosti prijímali Eucharistiu veriaci do úst, ale za pomoci hygienickej lyžice.Takisto viete, že to isté robia v košickej grecko-katolickej eparchii, čo nie je len tradicia alebo obrad určitej partikulárnej cirkvi, ale spôsob, aký sa má používať v čase epidémie.


Keď toto viete, mali by ste to umožniť aj vo svojej diecéze a nenútiť veriacich prijmať do ruky.Ak považujete za potrebné o tom diskutovať, tak príjmite na diskusiu veriacich, ktorí majú záujem o takýto spôsob podávania Eucharistie.


Môže nastať ďalšia vlna epidémie alebo prídu iné druhy chorôb, pre ktoré bude potrebné používať hygienické lyžice, ale hlavne neponechávať veriacich v neistote alebo vo falošnej nádeji, že sa čoskoro vrátime k predošlému spôsobu príjmania (do úst), keď nevieme “čas ani hodinu”, kedy sa epidemické obmedzenia zrušia.


Vážený biskup...

- Prosíme Vás, aby ste vydalioficiálne písomné stanovisko pre veriacich svojej diecézy.

- Žiadame Vás, aby stenapísali otvorene, nech každá farnosť zabezpečí hygienické lyžice pre každého prijímateľa Eucharistie a tak umožnili veriacim príjmať do ústa nie do rúk.

- Žiadame Vás, aby ste kňazom nariadili posväcovať sv.vodou veriacich na začiatku sv.omše,keďže vo sväteničkách nie je sv.voda.


Napokon pozrite si*petíciu, ktorú doposiaľ za tak krátku dobu podpísalo vyše 2800 veriacich, aby ste videli, že existujú ľudia, ktorým záleží na sv.prijímaní podávajúc do úst a nie do ruky. Myslite pritom aj na to, žeznesvätenie nedele nespočíva len v neúčasti na sv.omši, alebo na nedodržiavaní pracovného odpočinku, ale aj nedostatočnou úctou k Najsvätejšej Sviatosti Oltárnej.


Viete predsa, že Boh dal vládu do rúk cirkevným a svetským úradnikom, aby schvalovali, ale aj naprávali im zverený ľud. Ak túto úlohu neplní táto vláda, potomBoh preberá vládu do vlastných rúk a napráva ľud nedostatkom úrody ako aj inými tresnoprávnymi prostriedkami na dosiahnutie obnovy úcty a posvätenia.Tak to robil vždy a aj bude, pokiaľ nepríde súdiť živých i mŕtvych. Naprával ľud pred naším letopočtom a robí to až doteraz, pretože vláda ako civilná, tak aj cirkevná niekedy zlyháva vo svojich povinnostiach.


Vážený biskup...

Prosíme Vás, neignorujte hlas veriacich ľudí, neobracajte sa od našich žiadostí, ale minimálne diskutujte na tieto témy, pokiaľ neprídu ešte horšie tresty na náš národ.Pozývajte veriacich na diskusiu o tejto téme alebo aspoň odpíšte svojim veriacim,nech vidia, že to s nimi myslíte úprimne a že máte záujem v službe pastiera Cirkvi nie len nariaďovať, ale aj počúvať ako hlas Boží, tak aj veriacich ľudí.


Pre Vás a vašu diecézu vyprosujeme v modlitbách čistú vieru a nádej pre obnovu úcty k Najsvätejšej Sviatosti Oltárnej. Nech Vám v tom pomáhajú všetci anjeli a svätí.



21.6.2020





Túto výzvupošlite každému biskupovina ich email:adresy:


Mons.Zvolenský





Sociálne médiá a webové stránky:






Mons.Orosch



Mons.Galis


sekretariat@dcza.sk


Mons.Judák



Mons.Stolárik



Mons.Sečka



Mons.Bober


8 zobrazení0 komentářů

Nejnovější příspěvky

Zobrazit vše
bottom of page