top of page
  • actual-news

PETICIA: Podporujme mamičky, chráňme život



TU podpísať:




Na júlovú schôdzu parlamentu sú zaradené 4 návrhy, ktorých cieľom je zlepšenie ochrany života.


Návrhy z OĽANO/KÚ a nezaradených poslancov (Taraba, Podmanický, Š. Kuffa, F. Kuffa) sa usilujú cez socioekonomické opatrenia uľahčiť rozhodnutie pre život. Dva návrhy strany ĽSNS majú ambíciu zvýšiť ochranu života legislatívnou úpravou zákona o potratoch.


Slovensko potrebuje obidva prístupy: vytvárať kultúru života a spoločnosť, ktorá poskytuje dobré socioekonomické podmienky, sieť pomoci a opory pre nastávajúce mamičky, a ktorá zároveň legislatívne chráni a víta každý nový život.


Podporte petíciu poslancom NR SR, aby hlasovali za podporu matiek a ochranu života na Slovensku.


Súčasná vláda si v programovom vyhlásení vlády (PVV) jasne stanovila, že sa bude zasadzovať za ochranu nenarodených detí cez prevenciu.


V týchto intenciách pripravilo vládne OĽANO/KÚ návrh, ktorého ťažiskom je:


Ekonomická podpora: Tehotná mamička dostane takmer polovicu sumy “Príspevku pri narodení dieťaťa” už po dosiahnutí 12. týždňa tehotenstva (400 eur), tento príspevok sa nebude znižovať, ak sa narodí tretie, štvrté, či ďalšie dieťa ako doteraz. V prípade narodenia dieťatka s postihnutím bude príspevok navýšený o viac ako 3000 Eur. Matkám sa v prípade akútnej potreby poskytne núdzové bývanie, kde môžu zostať po dobu troch rokov od pôrodu.


Lepšia informovanosťo možnostiach ekonomickej, ubytovacej, či psychologickej pomoci


Dlhší čas na rozmyslenie pred nezvratným rozhodnutím o ukončení života vyvíjajúceho sa dieťaťa


Dotazník zisťovanie okolností, ktoré mamičky vedú k takému tragickému rozhodnutiu, aby bolo možné lepšie nastaviť adresnú pomoc.


Ďalej sa navrhuje zmena terminológie z umeléhoprerušeniatehotenstva na umeléukončenietehotenstva, v prípade detí s podozrením na postihnutie musia diagnózu potvrdiť dvaja nezávislí lekári z dvoch zariadení, reklama na umelý potrat nebude dovolená.


Tento návrh zákona, ktorý má oporu v PVV, má najväčšiu šancu na úspech.


Nezaradení poslanci sa okrem zvyšovania informovaného súhlasu sústreďujú najmä na posilnenie inštitútu utajeného pôrodu.


2 návrhy ĽSNS upravujú zákon o potratoch: prvý posunutím hranice ochrany nenarodených už od 9. týždňa (tj. potraty len do len do 8 týždňov tehotenstva), druhý eliminovaním "potratov na požiadanie", tj. umožnením potratov len ak je ohrozený život matky, ak k tehotenstvu došlo v dôsledku trestného činu (napr. znásilnenie, incest, sexuálne zneužitie), alebo je dieťatko postihnuté.


Hlasovanie poslancov na júlovej schôdzi, ktorá začína už 7.júla 2020 bude lakmusovým papierikom hodnotovej orientácie tejto vlády.


Pri hlasovaniach v etických otázkach poslanci nie sú viazaní súhlasom koaličnej rady, ako sme to videli pri hlasovaní o voľnej nedeli. Každý poslanec môže hlasovať podľa svojho svedomia.


Podporte našu petíciu, aby poslanci hlasovali za podporu nastávajúcich mamičiek a ochranu života.


Viac informácií:


Juraj Šúst – argumenty na ochranu života



Návrh poslancov Oľano a KÚ



Návrh poslancov Tarabu, Podmanického a Kuffovcov



Návrh poslancov ĽSNS 1



Návrh poslancov ĽSNS 2



Poľsko ukazuje, že zmeniť potratový zákon sa oplatí


5 zobrazení0 komentářů

Nejnovější příspěvky

Zobrazit vše
bottom of page